Kirjassa kerrotaan monista mystisistä asioista, kuten 1672 kuuluisan tähtitieteilijä Cassinin havaitsemasta Venuksen kuusta. Tämä "kuu" oli vallan merkillinen, mutta siitä lisää kirjassa.

Marsin kasvot ovat myös oudot. Niistä ei kirjassa kerrota, mutta mainitaan tässä yhteydessä pari sanaa.

Marsin kasvot/Mars face

^^Viking 1 -luotain kuvasi 1976 kuuluisat "Marsin kasvot". Ne aiheuttivat luonnollisesti paljon spekulaatiota, eikä keskustelua hillinnyt 1998 ja 2001 otetut parempiresoluutioiset kuvatkaan.

 

Kokeilin kuvankäsittelyohjelmalla, saako vuoden 2001 terävästä kuvasta (alla vasemmalla ylinnä)mitään uutta irti. En lisännyt kuvaan mitään, ainoastaan korostin kontrasteja, eri värejä, kirkkautta, ym.

Ja siitähän syntyi sattumalta hauska Andy Warholmainen kasvokollaasi:

 

Se mikä tässä kiinnittää huomion, on että valon ja varjon rajapinta noudattelee tarkoin "panoptista linjaa". Tällä tarkoitan, että kasvojen vasen puoli on eheä, mutta oikealta puolelta on ihokerrokset kuorittu pois, ja alta paistaa rujo kallo kuin runnellulta terminaattorilta.

Parhaiten tämä näkyy ehkä ylinnä oikealla kuvassa.

Ja kun kyseisen kuvan puoliskot yhdistetään, saadaan tämännäköinen mörökölli:

Onko tässä nyt sitten muinaisen marsilaisen pää ja kallo?

Ja yhdistetään vielä Viking-luotaimen kuvaaman hemmon puoliskotkin:

Ja viimeinen spekulatiivinen kysymys: Marsin pinnan muotojen ajoitukset arvioidaan voitavan tehdä kymmenen miljoonan vuoden tarkkuudella. Onko vuori ollut muutama miljoona vuotta sitten täydellinen kasvokuva? Ja sitten Marsin jatkuva eroosio muotoillut nyt nähtävän "teoksen", josta vain kuvakohinaa lisäämällä saadaan alkuperäinen veistos?